Tartalomjegyzék

Itt megtalálható az oldalon lévő összes cikk témák szerint rendezve. A lista aszerint épül fel, hogy milyen sorrendben érdemes elolvasni az anyagokat. A kezdő írónak, aki még nem nagyon foglalkozott írástechnikával, hasznosabb, ha először az alapokkal kezd, és onnan halad a bonyolultabb témák felé.

    Alapok

Nézőpontok

Karakterek

Párbeszéd

Leírás

Információadagolás

Mutasd, ne mondd

A figyelem fenntartása

Mondanivaló, ötletek

A nézőpont távolságának kezelése

Szerkesztés


Tippek és tanácsok


    Zsánerek


    Haladóknak

Struktúra

Karakterábrázolás

Érzelmi hatás kiváltása

Akciójelenetek

Részletek

Stílus

Alakzatok


     Az írásról általában

(A lista folyamatosan frissül.)

23 megjegyzés:

 1. Nem lehet ezt esetleg egy könyvben megvásárolni? Szívesen firkálnám tele a jegyzeteimmel :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyelőre nem. Még csak a virtuális firkálás megoldható. :)

   Törlés
  2. Én kinyomtattam, és összefűzettem, szóval az is egy megoldás akár :)

   Törlés
  3. Már nekem is van egy nyomtatott, lefűzött példányom belőle! Rettentően hasznos kis eszköztár :D

   Törlés
  4. (Egyébként az eredeti kérdező is én voltam, csak még akkor nem voltam bejelentkezve :D)

   Törlés
 2. Folyton nekiállok, hogy "na akkor jöjjön a következő", de mindig meló után jön rám. Ezt sajna 0 agykapacitással képtelenség felfogni. Őszintén remélem, hogy még fenn lesz egy darabig a tartalom, mert tuti, eret vágnék magamon, ha nem sikerülne a végére érni. Sokat tanultam már a cikkeidből, de még korán sem tanultam meg mindent :DDD

  VálaszTörlés
 3. Ja, és az első hozzászóló is én voltam! Csak nem értem, ott miért nem érzékelte a profilom... na mindegy :) a lényeg, hogy próbálkoztam!

  VálaszTörlés
 4. Szia. Köszönöm az oldalt, nagyon sokat segített. Ha egy e-mail címet kérhetnék, bővebben is leírnám a véleményem és néhány kérdésem is lenne. Itt hozzászólásként hosszú lenne :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Örülök, ha segített. A címet megtalálod a Kapcsolat fülön és oldalt a Bemutatkozásnál is. :)

   Törlés
  2. Köszönöm szépen :) mobilos verziónál nem volt ilyen fül :)

   Törlés
 5. Szia Réka!

  A blogodat cikkről-cikkre végigfalatoztam, és köszönettel tartozom a tudásért, amit adott.

  A tiédhez hasonló színvonalú, írástechnikával foglalkozó anyagot sem az interneten sem a könyvtárban nem találtam. A neten persze rengeteg anyag van, de nem tűnnek hiteles, összeszedett forrásnak.
  Tudsz esetleg ajánlani magyar nyelvű könyvet, cikket, blogot, egyebet, ami még hasznos lehet?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Szívesen, és ami a magyar anyagokat illeti, ha még nem találkoztál a boncnok.blogspot.com-mal, ezzel érdemes kezdeni. Magyar nyelvű írástechnikai könyv nem olyan sok van, de szépíróknak pl. Gesing Kreatív írása hasznos, Alexander Steele Kezdő írók kézikönyve szintén. Zsáneríróknak Varga Beától A siker tintáját ajánlom. Dramaturgiához hasznos Egri Lajos A drámaírás művészete, és elvileg Robert McKee Story-ját is lefordították.

   Törlés
  2. Nagyon köszönöm!

   Törlés
 6. Szia! Én még új vagyok itt, és nagyon tetszik a blogod, rengeteg okos és hasznos dolgot írsz le! Esetleg arra van ötleted, hogy milyen napi feladatokkal lehetne gyakorolni? Régebben találtam ilyeneket Pinteresten, de mostanság nem nagyon jönnek szembe ilyenek. Tudnál esetleg ebben segíteni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Angolul van rengeteg, csak írd be a keresőbe, hogy "daily writing prompt". Például itt is van egy csomó: thinkwritten.com/365-creative-writing-prompts/

   Törlés
 7. Még mindig csak ámulok és bámulok, hogy lehet egy blog ennyire jó. Most megköszönhetném újra és újra a sok munkát, amit ebbe öltél, de félek, 10000000000000000000000 is kevés lenne. Hihetetlenül hasznos minden, amit írsz, nem tudok elég hálás lenni érte.

  VálaszTörlés
 8. Kedves Réka!

  Tényleg nem lehet elégszer megköszönni neked a munkádat, de azért köszönöm, köszönöm, köszönöm!

  Úgy láttam, hogy ilyesmi cikked nem készült, de bocsáss meg, hogyha csak elkerülte a figyelmemet.
  Tudnál abban tanácsot adni, hogy milyen formai követelményeket várnak el kiadóknál, pályázatoknál?
  A Times New Roman 12-es az egyértelmű. De hogy van ez a kötőjelekkel-gondolatjelekkel? Mi a helyzet a sorkizártságsággal, bekezdések behúzásával, sorközökkel, enter-shiftenterrel?

  Köszönettel:
  Egy olvasó, akit te nevelsz íróvá

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Olvasó!
   Valóban nem volt erről még külön cikk, de tervezek írni róla. Most plusz motivációt adtál hozzá. :)
   Manapság a pályázatoknál fel van tüntetve, hogy ki milyen formában kéri az anyagokat. A legjobb tanács, amit adhatok, hogy pontosan azt kell csinálni, amit kérnek.
   A Times New Roman 12 általában jó választás, kötőjel-gondolatjel megkülönböztetésre oda kell figyelni, a dialógusok jelzésére nem használunk kötőjelet, sem felsorolásfunkciót (irodalmi szövegnél el kell felejteni a felsorolásfunkciót).
   A sorkizártság engem személy szerint nem izgat, de valahol külön kérik. Igen, a bekezdéseket be kell húzni, nem tabulátorral, nem a space nyomogatásával, hanem felül a vonalzónál.
   A sorköznél a klasszikus a 2, de ezt akkor használták inkább, amikor kinyomtatták a kéziratokat, hacsak nem jelzik külön, jó lehet az 1 és 2 között bármi. Amit milliószor látok, az a plusz térköz a bekezdések között – nem lehet nagyobb térköz a bekezdések, mint a sorok között, kivéve, ha jelenet- vagy szemszögváltást akarunk jelölni. Shift+entert nem használunk.
   Lehet, hogy leírtam magától értetődő dolgokat is, ezek csak olyan hibák, amiket láttam már. :) Remélem, tudtam segíteni.

   Törlés
 9. Köszönöm a részletes, mindenre kiterjedő választ!
  A word ugye automatikusan kötőjelet ír a dialógus kezdésénél. Akkor a végén cseréljem ki karaktercserével az összeset gondolatjelre a kész műben? Akkor mindenhol csak gondolatjelek lesznek, az nem gond? Vagy mi erre a legjobb megoldás?

  Hálás vagyok a segítségedért. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amit a word automatikusan csinál, azzal vigyázni kell. Ha kötőjelet rak be automatikusan, akkor azzal együtt átvált felsorolás funkcióra – ezt ki kell kapcsolni.
   Logikus lenne, hogy a kötőjel javításának legegyszerűbb módja, hogy utólag lecseréljük az összeset, de ezzel az a probléma, hogy a szövegben jó eséllyel használsz kötőjeleket is (pl. már-már, New York-i, Anne-nel). Tehát így utólag át kéne újra nézni az egészet. Én azt javaslom, hogy a Szimbólumok-nál keresd meg a gondolatjelet, és annak adj egy egyszerű billentyűparancsot, és már a gépelés közben azt használd. A legidőtakarékosabb módszer tényleg az, ha eleve jó helyre rakjuk a jeleket.

   Törlés
  2. Már minden világos, köszönet!

   Törlés
 10. Kedves Réka!
  Lenne egy olyan kérdésem, hogy nem bánnád-e, ha kijegyzetelném magamnak a cikkeket füzetbe? Nem akarom máshol felhasználni, csupán magamnak akarom leírni, mivel könnyebben tanulok valamit, ha nem csak elolvasom, de a saját szavaimmal is leírom. Természetesen ezzel semmilyen internetes platformon nem élnék vissza. Válaszodat előre is köszönöm

  VálaszTörlés