Új szerkesztői és írástechnika oldal!

Young Adult és New Adult regények – kiknek, miről, hogyan

Az Így neveld a regényedet blog egyes cikkei átköltöztek az új szerkesztői oldalamra!

A cikket továbbra is teljes egészében elolvashatod az új oldalon, amelyet itt találsz meg.


A posztban az ifjúsági regényekkel foglalkozom: mit tekintünk annak, mik a fő jellemzők. A második felében pedig kitérek a new adult történetekre is.


Miről lesz szó a cikkben:
  • mik a young adult és a new adult regények fő jellemzői.
  • miért kedveli a young adult regényeket széles olvasóréteg.
  • mire kell ügyelni, ha young adult vagy new adult történetet írsz.
  • miért keveri össze sok szerző a két korcsoportot.
Ha egyetlen új posztról sem szeretnél lemaradni, kövesd a Facebook-oldalam!

 

Réka

Kozma Réka szerkesztő

16 Megjegyzések

  1. Ez érdekes... Szóval akkor leginkább az élethelyzet dönt, YA vagy NA lesz-e a regény. Van magyar író is, akit ajánlanál?
    Illetve nagy kérdés, hogy az amerikai/angolszász életforma mennyiben feleltethető meg a magyar állapotoknak? Mit tudunk, tudhatunk meg magyar regényekből, ha vannak ilyenek?

    VálaszTörlés
  2. Általában elég biztosan be lehet lőni, hogy valami YA vagy NA annak alapján, hogy a szereplők gimnazisták vagy egyetemisták. Szóval a legtöbb könyv esetében ez nem jelent problémát, de ritkán előfordul, hogy egy regény a köztes kategóriába esik, és ilyenkor hol ide, hol oda sorolják, vagy egyértelműen azt lehet mondani, hogy mondjuk hiába gimis még a főszereplő, olyan tartalom van benne, ami miatt az inkább NA lesz. De mondom, ezek elég speciális esetek, csak azért hoztam fel, mert láttam már ebből kavarodást, hogy az író 18 éves főhőssel dolgozott, és maga se tudta eldönteni, hogy végül is melyik korcsoportnak ír, ilyenkor érdemes elgondolkozni a két élethelyzet különbségén.
    A magyar írót melyik kategóriára érted? Itthon is nagyon sokan alkotnak mindkettőben. Írni fogok az ifjúságin belül külön a zsánerekről, abban lesznek említve magyar szerzők is. A linket berakom a cikk végére.

    Utóbbira az általános válasz az, hogy részben hasonló a magyar életforma az angolszászhoz, részben különböző. Nyilván, ha valaki itthon játszódó regényt ír, a magyar viszonyokat kell figyelembe vennie. Gondolom, a kérdés arra vonatkozott, jó-e, ha a magyar szereplőket belerakjuk egy amerikai jellegű gimnáziumba vagy környezetbe. Szerintem nem jó, mert nem lesz hiteles, másrészt meg egy magyar írónak épp az az a előnye a külföldiekkel szemben, hogy amit bemutat, az közelebb áll az olvasók saját tapasztalataihoz.

    VálaszTörlés
  3. A "kavarodás", amit írsz, lehet, azért tűnik annak, mert ha belülről bontok ki egy történetet, amelynek megvannak a saját törvényszerűségei (ahogyan pl. az életben is történnek az események), teljesen más az írói munka természete, mintha egy recept alapján, nem figyelve a zsánerekre, megpróbálok "összerakni" egyet.
    Másrészt számomra még mindig nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogyha 17-18 éves a főhős, gimis, viszont pl. dolgozik iskola mellett, szex is van a történetben és olyan próbatételek, amelyek elhozzák a felnőtté válást, és ráadásul már ebben a korban lehet kapunyitás (pánik nélkül), akkor hiába a középiskola utolsó évében kezdem a történetet, a felvetett problémák logikusan az NA-ba sorolhatóvá teszik a történetet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ideális esetben minden történetet "belülről" kezdünk el kibontani, vagyis főként a karaktert vesszük figyelembe, de egy idő után már az írónak is el kell gondolkoznia azon, hogy tulajdonképpen mit is ír, ki az ő célközönsége. Ha pedig olyan tartalom van a művében, ami az adott célcsoportnak nem megfelelő, az akkor is probléma lesz, ha egyébként az a karakter szempontjából teljesen hiteles vagy életszerű. Ilyenkor lehet célcsoportot is váltani: ha tudom, hogy a dolog nem fér bele a YA-ba, akkor nem úgy próbálom eladni, hanem mondjuk szépirodalomként, krimiként stb.
      Elég sok szempontot vesznek figyelembe a kiadók is, amikor eldöntik, hogy az ilyen kétesélyes esetekben inkább YA-ként vagy inkább NA-ként adnak el egy könyvet, szóval látatlanban, néhány jellemző alapján én sem tudom rámondani valamire, hogy az pontosan micsoda. De valóban, ha munka, szex, szülőktől való függetlenség van egy történetben, az inkább NA-ra utalna, de ez sem perdöntő, mert az egész írás jellege, stílusa is számít. Pl. Tartt A titkos történetének szereplői egyetemisták, van benne szex, mentális problémák és kapunyitási pánik, de attól még az nem lesz NA.

      Törlés
  4. Köszönöm, tartalmas, hiánypótló és egyáltalán nagyon jó volt az írás. (Csak halkan jegyzem meg: sokkal többet tudok, mert rájöttem, mennyi mindent nem tudok...) :)
    Gyuszi

    VálaszTörlés
  5. Kedves Réka!
    Előre is bocsánat, de most elárasztom a komment szekciód a Thea féle hülyeségekkel :')
    A mostani regényemnél fiatalabb karakterek is vannak, ezért pár fejezet megírása után gondoltam, felcsapom a szakirodalmat (a blogod :D) és átnézem, mit is kéne tudnom. De sajnos több cikk elolvasása után sem tudom besorolni magam. Ha a kort nézzük, a két hősből van egy 16 meg egy 20 éves, ami akkor már pont a határ két oldalán van (buksisimi, isteni ötlet volt ilyen karaktereket kitalálni, de hát a múzsa nagy úr...) És a felvetett témák közül is érint a YA és NA esetből is egyeseket, bár disztópia lévén nyilván más köntösben (mondjuk a szülőktől elszakadást úgy, mint a magára hagyott gyerek, mert nélküle a szülőknek jobbak a túlélési esélyei). Tudom, látatlanban nem lehet megítélni, de hátha tudsz valami okosat mondani :) Illetve ha elköteleződöm az egyik mellett, és figyelek, hogy abba mi fér bele és mi nem, az nem fogja hiteltelenné tenni a másik hőst, aki korban nem abba a tartományba tartozik?
    Előre is köszönöm a válaszod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én ezek alapján inkább a YA-ba tenném, de attól függ, milyen irányba viszed el. Ha az egyik hős 16, a másik 20, az még belefér az ifjúságiba. Jobban, mint a 16 éves nézőpontkarakter az NA-ba. Az egyébként gyakori is, hogy a lány idősebb tini, a fiú, aki iránt érdeklődik, az meg huszonéves.
      A témákat illetően pedig nem arról van szó, hogy vannak olyanok, amik csak és kizárólag ebben vagy abban a korcsoportban bukkanhatnak fel. Van a kettő között átjárás, inkább összességében kell nézni a történetet. Ha már elkezdted kidolgozni a történetet, szerintem érezni fogod, hogy ez inkább melyik korcsoport, és miután döntöttél valamelyik mellett, már érdemes tudatosan arra írni a regényt. Remélem, ez segített valamennyit. :)

      Törlés
    2. Igen, köszönöm szépen a választ! :)

      Törlés
  6. Olyan helyzet állt elő nálam, hogy 17 éves a főszereplőm és két fontos mellékszereplőm. A történet alatt eltelik olyan másfél vagy két év, így a végére 19 évesek lesznek. Sci-firől lenne szó, melyben háborúk is vannak. A főszereplőm pedig a 2. részben (trilógia) elég közelről megismeri a háborús körülményeket, ugyanis besorozzák a seregbe. Ez még nem lenne elég van még a 2 mellékszereplő, az egyiket 15 éven keresztül kínozták, ebből flashbackek is lesznek. A másik pedig a történet alatt elveszít egy embert, aki fontos számára, ezért mély depresszióba zuhan, öngyilkossági kísérletei is lesznek pl. Ez alapján nem tudom, hogy hova lehetne sorolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindez beleférhet egy ifjúsági regénybe is. Ennek a korosztálynak is lehet háborúról, depresszióról és öngyilkosságról írni, a kérdés az, milyen formában. Ha a történet "keményebb", a háború és a többi téma is naturalisztikusabban, részletesebben van ábrázolva, akkor az felnőtt történet. Az is számít, hogy a végkicsengése pozitív-e.

      Törlés
  7. Kedves Réka!

    Arra keresem a választ, hogy tudnék YA helyett fantasyt írni. Mik azok az elemek, amik átbillentik a YA-ot a rendes fantasy irányába? Vannak olyan regények, mint pl. az Üvegtrón, ami számomra nem egyértelmű, miért kapott YA besorolást. Realista történetnél világosak a különbségek, viszont a fantasy teljesen más problémákkal foglalkozik, ezért vagyok tanácstalan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alex!
      A YA fantasy is rendes fantasy. :) Az első különbség, hogy a YA történetek főhősei kamaszok. Ennek megfelelően a fantasztikus írásokban is megjelenhetnek a kamaszokra jellemző problémák, élethelyzetek. Gondolom, hogy a "rendes" fantasy alatt felnőtteknek szóló fantasyt értesz. Nekem ez egy kicsit zavaros, hogy azt írtad, YA helyett akarsz felnőtt történeteket írni. Ezt úgy érted, hogy YA az eszközkészleted? Vagy valaki visszajelezte, hogy amit felnőtt fantasynek szántál, túl YA-s?
      Az Üvegtrónt a szerző is YA sorozatnak írta meg, a főszereplője meg az alapszituáció is olyan, hogy beleillik a korcsoportba.

      Törlés
    2. Mivel úgy fogalmaztad meg, hogy nincs NA fantasy, ezért írtam rendes fantasynek :) A regényem szereplői 19-20 évesek, és néha hajlamos vagyok elmozdulni a YA irányába, viszont tudatosan szeretném elkerülni ezt.
      Az Üvegtrónnál a karakter orgyilkos mivoltából és a kicsit sem finomkodó jelenetekből gondoltam azt, hogy nem feltétlenül YA.

      Törlés
    3. Így már sokkal inkább értem a problémát. :) Ez a cikk már több éves, és azóta jobban előretörtek az NA fantasyk is, így már nem mondhatjuk azt, hogy nincs ilyen zsáner. Ennek megfelelően javítottam is az adott részt.
      A YA-kkal az a helyzet, hogy simán lehet bennük erőszak. Általában belezős, nagyon sokkoló jelenetek nem szoktak bennük lenni, de a harc, a vér és a halál gyakran megjelenik. Ettől még nem feltétlenül lesz sem az Üvegtrón, sem más regény NA. Ami sokkal inkább elkülöníti a YA és NA regényeket, az az explicit szexuális tartalom. De ezen túl is mondjuk olvasd el a Tüskék és rózsák udvarát, aztán egy YA fantasyt, és figyeld meg, hogy mennyiben térnek el a témáik, mennyire van más élethelyzetben a szereplő. Ezen kívül megnézheted a Könyvmolyképző Zafír pöttyös sorozatát, mert abban is főként fantasztikus NA regények vannak.
      Valamint van a KMK-nak kimondottan NA íróknak szóló kurzusa is, ahol többek közt a korcsoportok különbségeivel foglalkozunk: http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/iroiskola/new-adult-kurzus

      Törlés
    4. Köszönöm szépen a segítséget :)

      Törlés
Megjegyzés küldése
Újabb Régebbi